5 Tips om meer plezier te krijgen in Koken

Hou jij niet van koken? Met deze 5 tips wordt koken zelfs voor jou een plezier!

Als je meer met gezonde voeding bezig bent, komt daar ook gratis en voor niets een activiteit bij kijken waar niet iedereen om staat te springen: koken.
Ik vond koken niet per se heel leuk. Een ‘moetje’. Liever niet. Zo snel mogelijk dan maar.

Maar sinds een paar maanden vind ik koken oprecht leuk! Wel na een bewuste zoektocht naar manieren om het leuk te maken. Dat is namelijk mijn missie: gezonde keuzes makkelijker maken. En dan is koken best wel een ding. Maar het kan dus ook leuk voor de kook-haters onder ons!


EetPuurNatuur.nl presenteert 


DOOR MAKKELIJKE STAPJES SLANKER EN GEZONDER

Vul hieronder je naam en email in. Je ontdekt welke stapjes je kunt zetten

Hieronder wat voor mij het beste werkt, dus laat je inspireren!

1. Combineer het met iets leuks

Ik luister graag naar podcasts, muziek of ik zet m’n tablet met een leuk tv programma of serie op. Zorg wel dat je iets luchtigs kijkt, anders kun je jouw serie niet goed volgen of je gerecht mislukt omdat je te gefocust bent op je serie. Daarom hou ik zo van talkshows tijdens het koken, omdat het beeld minder interessant is en vooral gepraat wordt. En je mist ook niet echt iets als je even op je pan gefocust bent. Maar een podcast of leuk muziekje helpt natuurlijk ook!

2. Gooi je perfectionisme overboord

Dit is ook echt iets van nu: het moet gelijk perfect. Onze verwachtingen zijn zo hoog. We zijn veel te streng voor onszelf. Op social media zie je alleen maar perfecte gerechten, prachtig gefotografeerd… Maar. Dat is geen realiteit voor de grote meerderheid. Weg met die faalangst en perfectionisme (wat is het verschil?)! Gun jezelf minimaal 3 keer in één maand om één bepaald gerecht in de vingers te krijgen. En waardeer wat je hebt gekookt. Groentes zijn altijd gezond, dus ook al smaakt het niet aller-lekkerst, je krijgt wel mooi je voedingsstoffen binnen!

3. Gun jezelf een goed koksmes

Toen ik in november 2018 voor mijn verjaardag van mijn man een goed groot mooi koksmes kreeg (mét slijper!) veranderde dit echt mijn hele kook-experience. Ineens werd koken echt zoals op TV. Snijden gaat super soepel en snel, je voelt je echt een pro! Het maakt koken gelijk een stuk leuker! Ik slijp eens in de twee maanden mijn mes en dat kost me hooguit 2 minuutjes, en dan kan je er een tomaat op in tweeën laten vallen! Vanaf 15 euro heb je al een prima mes!

4. Deel een foto via Social Media of Whatsapp

Sinds ik op Instagram post wat ik kook heb ik er ook meer plezier in. Het is voor mij een stok achter de deur (eerst een foto met ingrediënten “dit ga ik maken”) en dan moet je natuurlijk ook het resultaat laten zien. En als het dan gelukt is, hoe leuk is het dan dat je dit trots met delen met de wereld?

5. Beoordeel je kookcreatie

Hoe was je timing? Kan het gekruider? Teveel of te weinig water bij de saus gedaan? Bespreek dit aan tafel met je gezin. Zo heeft iedereen zijn zegje er over en gaan ze ook écht proeven en waarderen. Geef cijfers, vraag om suggesties voor de volgende keer. Als jij vervolgens het kookproces met ze bespreekt krijg je ook meer waardering van je gezin en je geeft hen inzicht wat er allemaal bij komt kijken. Echt heel leuk om te doen!

6. Draai je gedachten om

Denk eens bij jezelf: hoeveel waarde voeg jij toe aan je leven en aan het moment als je met een lang gezicht in de keuken gaat staan? Wie wordt daar ook maar een greintje beter van? Niemand, mocht het antwoord niet zo snel in je opkomen. Het eten wordt er zeker niet lekkerder op. Dus hop, herhaal een paar keer voor jezelf dat je een voedzame maaltijd gaat maken, dat je weer je keuken skills gaat verbeteren of dat je weer iets nieuws gaat leren over koken, ingrediënten, of over jezelf. Klinkt al een stuk aantrekkelijker toch?

Krijg je er al iets meer zin in?

 

Hoi! Ik ben Iris Hebing. Mama van Sef (3) en Arthur (1), health coach en een Gewoontedier. Mijn missie: gezonde keuzes makkelijker maken!
Hier vlog en schrijf ik over op Instagram en Facebook als @gewoontedier.
Ik coach drukke moeders om moeiteloos fitter dan ooit te worden, door middel van gewoontes, mindset en voeding. Zonder dieet en zonder sportregime. Wél met gewoontes. Dit noem ik de Lazy Fit Mom methode! Volg jij mij al?

​Iris Hebing


Click Here to Leave a Comment Below 0 comments