Gezond ontbijt tips – Back to basic voor een gezond ontbijt

gezond-ontbijt

Eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus onbewerkt voedsel, zonder toevoegingen van allerlei kleur-, geur- en smaakstoffen, conserveermiddelen en extra suikers.

Dit zorgt voor een gezond ontbijt. Deze extra’s hebben we niet nodig. Sterker nog, deze extra’s zijn ongezond voor ons! Ze maken ons dik en futloos! Door simpelweg te eten wat de natuur ons te bieden heeft, is het mogelijk om af te vallen. Je zal dan wel wat minder koolhydraten moeten eten en wat meer gezonde vetten en normale hoeveelheid eiwitten.

Het enige wat we hoeven te doen, is de onnodige toevoegingen achterwege laten. Dat klinkt vrij simpel, toch? Dat is het ook!

Koolhydraten arm ontbijt is gezond

Als je wilt afvallen dan kun je beter weinig koolhydraten eten,  ongeveer 30 tot 50 gram per dag. Dit houd in dat je per dag ongeveer 1 portie (100 g) bessen of aardbeien. En meerdere porties koolhydraten arme groente (350 gram normale groenten + 200 gram bladgroenten) mag eten.

Tip 1. Gezonde smoothie als ontbijt lekker en gezond

Een ontbijt hoeft niet per se uit brood, yoghurt met cruesli of ontbijtgranen te bestaan, al is dit waarschijnlijk wel waar je direct aan denkt bij het woord ontbijt. Je kunt de dag ook met groenten, eieren en of bessen beginnen.

Zo kun je eindeloos combineren en variëren met smoothies! Wat je nodig hebt, zijn een blender en de ingrediënten van jouw keuze. Probeer eens een groene smoothie. Die is niet alleen lekker, maar helpt je ook bij het afvallen. Dit is zeker een lekker en gezond ontbijt.

Groene smoothie

Ingrediënten:

 • 100 g blauwe bessen uit de vriezer
 • 75 g veldsla
 • 100 g  verse spinazie
 • 100 ml water
 • 2 el boter / 2 el kokosolie / 2 el olijfolie
 • 5 druppels stevia
  Extra
 • 50 g noten / zaden na keuze 

Alles mag schoon gemaakt worden als dat nodig is.
Dan mag alles in de blender
Blend het tot een egale massa

Geniet er van !

Tip 2. Ei gerechten zijn heel lekken en gezond

Ook met eieren kun je flink combineren. Het voordeel van eieren als ontbijt is dat ze vullen. In een recent onderzoek is ontdekt dat eieren juist een goede invloed hebben op ons cholesterol dus eet ze gerust. Omega 3 eieren van kippen die naar buiten kunnen zijn de gezondste eieren die je kunt kopen.

Gevulde groenteomelet voor de herfst

Ingrediënten:

 • 1 tl kokosolie / reuzel
 • 6 eieren
 • 250 g champignons
 • 125 g paksoi

Snijd de champignons in dunne plakjes. 

Verwarm de koekenpan op laag vuur. Bak de champignons  ongeveer 8 minuten. De champignons moeten een bruin worden.

Ondertussen snij de paksoi in blokjes en voeg die op het laatst bij de champignons 

Haal de groenten uit de pan maar zorg wel dat het warm blijft. 

Klop de eieren

Zet de koekenpan weer op het vuur met een klein beetje kokosolie / reuzel . Bak de eieren tot ze bijna gestold zijn.

Leg de groenten op de helft van de omelet en vouw de omelet dubbel. Bak het nog even totdat alles gestold is.

Smullen maar!

 

Een gezonde levensstijl draait niet alleen om gezond eten. Voldoende nachtrust en voldoende beweging horen daar ook bij. Afvallen, sporten en in het algemeen meer bewegen gaan hand in hand.

Daarom is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen die voldoende energie leveren. Hopelijk helpen de bovenstaande ontbijttips je op weg om de dag goed en energiek te beginnen!

Deel Het Op