Welke groenten kun je het beste eten als je een keto dieet gaat volgen?

De groenten kun je in twee groepen delen:

Groeten die boven de grond groeien bevatten over het algemeen minder koolhydraten en zijn dus zeer geschikt voor het keto dieet.

Groenten die onder de grond groeien hebben vaak wat meer koolhydraten. Er zijn groenten die matig koolhydraten bevatten en die veel koolhydraten bevatten. Zoals aardappelen, zoete aardappelen en pastinaak, deze kun je dan beter ook niet eten.


EetPuurNatuur.nl presenteert 


DOOR MAKKELIJKE STAPJES SLANKER EN GEZONDER

Vul hieronder je naam en email in. Je ontdekt welke stapjes je kunt zetten

Je kunt zien hoeveel koolhydraten de groenten bevatten, alsook het aantal vezels. Als je de koolhydraten en de vezels van elkaar aftrekt heb je de netto koolhydraten. Dit wordt vaak gebruikt in keto-diëten.  

Groenten boven de grond in de winter:

groente koolhydraten
Groenten onder de grond
groente koolhydraaten onder de grond 10

Je kunt zien dat groenten onder de grond vaak meer koolhydraten in zich hebben. Dit is vooral het geval als je kijkt naar de bruto koolhydraten. Je voeding mag ongeveer 5 % koolhydraten bevatten van het totaal wat je eet.

​Hoeveel zijn 5 % netto koolhydraten?

Nu ga ik het alleen hebben over groenten. De meeste groenten hebben geen hele grote invloed op je suikerspiegel. Daarom is het aan te raden om voldoende groenten te eten!

De beste verhouding groenten

De beste verhouding van groenten…

Je hebt veel groenten nodig om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen, om een zo gezond mogelijk lichaam te krijgen. Je kunt het best groenten in drie soorten verdelen: groene bladgroenten, koolhydraatarme groenten (onder de 5 gram per 100 gram) en groenten met 5 tot 10 gram (matige) koolhydraat groenten.  

Bladgroenten

Voor een optimaal lichaam kun je per dag 100 tot 300 gram bladgroenten eten (dr. berg keto specialist beveelt 200 tot 300 gram aan). Je kunt ook de hoeveelheid in cups meten. Het totale aantal groenten dat je per dag zal moeten eten is 7 tot 10 cups. Dit is een zeer goed uitgangspunt! Bladgroente is ongeveer 30 gram per cup.

De bladgroente hoef je niet mee te rekenen met het aantal koolhydraten per dag. Het beste is dit rauw te eten, bijvoorbeeld in een salade of een smoothie. Je kunt het best verschillende bladgroenten afwisselen of verschillende bladgroenten in een gerecht eten. In elk seizoen zijn er genoeg bladgroenten te verkrijgen.

Groene bladgroente

Koolhydraatarme groenten

Naast je bladgroenten kun je best 250 tot 700 gram groenten eten of tot je aan de 20 tot 50 gram koolhydraten zit. Zorg ervoor dat je in totaal 7 tot 10 cups groente eet. Hoe langer je bent hoe meer cups je nodig hebt.

Eet veel koolhydraatarme groenten. Dit zal de gezondheid verbeteren. Ook help het om je lever gezond te houden.

Als je veel vet eet en weinig groeten is de kans groot dat je een vette lever krijgt. Dit voorkom je door veel groenten te eten. Het kan zijn dat je al een vette lever hebt dan, helpt het om de lever te ontvetten.

Even wat anders: door veel vet te eten heb je meer kans op nierstenen. Regelmatig citroen(sap) eten/drinken help dit te verkomen. Aanbevolen is minimaal 1 citroen per dag of 3 eetlepels citroensap.  Een superdrank is appelazijn citroendrank.

Veel groenten eten helpt ook om je zuur-base-evenwicht in balans te houden.

Groenten met matig koolhydraten

Bij deze groenten moet je er wel op letten dat je niet te veel koolhydraten eet. Want als je groente eet die 5 gram koolhydraat per 100 gram bevat en je eet er 500 gram van dan heb 5 x 5 gram = 25 gram binnen. Dan zit al hoger dan de 20 gram die gewoonlijk aanbevolen wordt. Als je een dag hebt waar je niet veel koolhydraten eet dan gerust deze groenten.

Over het algemeen zijn groenten met matige koolhydraten groenten die 5 tot 10 gram koolhydraten per 100 gram bevatten. Boven de 10 gram zijn groenten die rijk aan koolhydraten zijn en die kun je beter niet eten.

Rauwe groeten versus gekookte

Rauwe groeten versus gekookte

Rauwe groeten hebben meestal meer vitaminen en hebben enzymen. De enzymen zorgen dat de overige voeding beter wordt verteerd. Er zitten ook veel mineralen in die goed zijn voor je lichaam.

Als je niet gewend bent aan veel rauwe groenten, dan kun je last krijgen van een opgezette maag of kramp. Je maag kan de hoeveelheid rauwe vezels dan niet aan. Eet dan minder rauwe groenten en wat meer gekookte of gestoomde. Begin dan met kleine porties en bouw het dan vandaar op.

Warme groenten kun je makkelijker verteren. Sommige vitaminen kun je beter opnemen als ze warm zijn. Er gaan ook enkele vitaminen verloren en de enzymen zitten er helemaal niet meer in. Daarom is het goed om warme en rauwe groenten te eten. De helft rauw en de andere helft warm is een goed uitgangspunt. Dat is dus 3,5 tot 5 cup rauw (bladgroente 105 tot 150 gram) en 3,5 tot 5 cup warm (3,5 x ? =… 5 x ? =…).

Zelf eet ik wat meer rauwe voeding: elke dag eet ik een salade of een smoothie. In de salade zit 150 tot 200 gram (5 tot 7 cups) groene bladgroente plus nog andere groenten. Een flinke salade dus.

In een smoothie doe ik ook 150 tot 200 gram (5 tot 7 cups) bladgroente met nog wat bessen, cacao en stevia.

Daarnaast eet ik nog wat andere groenten warm. Meestal rond de 250 gram (ongeveer 2 cups).  

Groenten en vetten

Door vet toe te voegen aan groenten zal je sommige vitamines beter opnemen.

Als je ze bakt, bak ze dan in reuzel (niervet) of kokosolie. Als de groenten gaar zijn kun je nog boter toe voegen voor de smaak. Als je zuivel eet kun je een lekkere saus maken van kaas of roomkaas.

Botersaus raad ik niet aan omdat je dan boter warm moet maken, hier ben ik geen voorstander van in verband met oxidatie van de boter.

Maak een lekkere currypasta en voeg wat kokosolie of boter toe aan het gerecht, heerlijk.  Voor een salade maak je een vinaigrettesaus, mayonaise of je voegt gewoon olijfolie toe.

Aan een smoothie kun je roomboter, olijfolie, kokosolie, noten of zaden (in hennepzaad zitten veel voedingstoffen) toevoegen.  

Peulvruchten en granen alternatieven

Hier zitten te veel koolhydraten in, eet deze voedingsmiddelen niet als je het keto-dieet volgt. O ja, er is een uitzondering!

Hummus

Hummus met
Kikkererwten
Tahin
Olijfolie
Citroen
Knoflook
Zout
  

De authentieke hummus is zonder olijfolie maar dit zorgt ervoor dat het romiger en smeerbaar wordt. Je kunt het goed gebruiken als dipsaus bij rauwe groenten.


Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Wil jij met makkelijke stapjes zetten gezonder en slanker zijn?