Is melk en zuivel gezond?

Voedingsdeskundigen buitelen over elkaar heen, over de vraag of melk nu wel gezond is of juist niet. Hoewel melk door onze voorouders nauwelijks genuttigd werd, bestaan er in de wereld toch enkele gemeenschappen, waarvan de historie ruim 9000 jaren teruggaat, die juist van melk leefden, doordat men veel met dieren zoals koeien, schapen, geiten, kamelen en paarden van doen had.

In Nederland werd al lange tijd melk als gezond bestempeld zonder ooit goed te onderzoeken of dit wel werkelijk waar was. Bij discussies over melk wordt melk tegenwoordig helemaal niet meer als zo gezond aangeprezen en wijten sommige wetenschappers zelfs ziektes zoals oorontstekingen bij kinderen, kanker en diabetes aan melk. Wel is het zo dat er veel mensen zijn die melk niet goed kunnen verdragen. Dit komt vooral omdat de enzyme lactase in hun spijsverteringskanaal ontbreekt. De lactase zorgt er juist voor dat lactose en melkzuursuikers worden verteerd. Dit enzyme komt bij baby’s nog voor, maar kan na het zogen soms geheel verdwijnen.


EetPuurNatuur.nl presenteert 


DOOR MAKKELIJKE STAPJES SLANKER EN GEZONDER

Vul hieronder je naam en email in. Je ontdekt welke stapjes je kunt zetten

Bij mensen die vooral leven in gemeenschappen die vooral afhankelijk zijn van melkproducten, kan de aanmaak van lactase erfelijk bepaald zijn. In westerse omstandigheden zouden zij misschien niet tegen melkproducten kunnen, maar hebben door erfelijkheid een gen ontwikkeld die de lactase wel aanmaakt. Doordat zij redelijk geïsoleerd leven en alleen maar toegang tot melkproducten heeft hun lichaam zich van nature aangepast. Dit in tegenstelling tot westerlingen, die regelmatig verhuizen en niet enkel één bepaald product tot zich hoeven te nemen.

Er worden wel eens schattingen gedaan dat maar 30% tot 40% van de wereldbevolking daadwerkelijk lactase aanmaakt. Een van de redenen kan ook het hoge antibiotica gebruik zijn, wat zeker bijdraagt aan een melkallergie. Bij veel mensen met lactose-intolerantie is het wel zo dat het gebruik van een kleine hoeveelheid aan melkproducten geen probleem hoeft te zijn. Het verhaal gaat ook vaak rond dat Aziaten niet tegen melk kunnen. Dit is niet juist, want in China en Japan wordt veel gebruik gemaakt van melk, yoghurt en kaas. Ook is het niet zo dat iedereen last heeft van een lactose-intolerantie. Ook een door het lichaam moeilijk af te breken melkproteïne, caseïne is dikwijls de oorzaak.

Fermenteren of verzuren

Bijna alle bevolkingsgroepen die leven van melkvee fermenteren of verzuren de melk. Hierdoor zal lactose afgebroken worden en de caseïne voor een groot gedeelte verteren. De daarna ontstane eindproducten, zoals zure melk of yoghurt zullen niet voor veel problemen zorgen bij mensen met een melkallergie.

Boter en room

 Boter en room zijn dusdanig bewerkt dat het maar weinig lactose en caseïne bevat. Hierdoor zullen mensen met een lactorse-intolerantie vaak geen problemen hebben met boter en room, tenzij men een extremere vorm van intolerantie heeft. Wanneer boter en room gefermenteerd of verzuurd is, is het ook veel beter verteerbaar. Er bestaat ook geklaarde boter waaruit de melkproteïne verwijderd is, zodat mensen die niet tegen deze proteïne kunnen ook gewoon boter kunnen nemen.

Kaas

Kaas bestaat voor een groot gedeelte uit geconcentreerde caseïne. Sommigen kunnen deze stof verdragen, terwijl anderen er juist alles aan moeten doen het te vermijden. Het is wel zo dat een kaas die is gemaakt van gepasteuriseerde melk, moeilijker te verteren is dan kazen van rauwe melk. Sowieso zijn natuurlijke kazen, ongeacht of deze gepasteuriseerd zijn, veel beter te verteren, dan industrieel verwerkte kazen. Deze kazen bevatten bijvoorbeeld fosfaten en bepaalde oliën die eigenlijk voor niemand gezond zijn.

De melkkoe

  koeDe wijze van melkproductie door de koe is door de jaren heen, vooral door menselijk ingrijpen, drastisch gewijzigd. Produceerde een koe 100 jaar geleden nog zo’n 8 tot 12 liter melk per dag, tegenwoordig zijn er koeiensoorten, zoals de Holstein koeien, die ruim 28 tot 42 liter melk per dag produceren. Dit komt vooral doordat koeien zeer selectief gefokt worden, waarbij het doel is om de hypofyseklieren te activeren, zodat de koe veel grotere hoeveelheden melk kan geven. Deze hypofyseklieren produceren de melkhormonen, maar ook groeihormonen.

Hoewel de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onlangs een genetisch gemaakte groeihormoon goedkeurde, is het gebruik van dit soort groeihormonen in de EU verboden, maar moeilijk te controleren. Deze genetische hormonen zijn gelijk aan de hormonen die de koe op natuurlijke wijze via de hypotyseklieren produceert. Een koe zal dus veel teveel van deze hormonen binnenkrijgen en de mens via de melk dan ook. Hoewel een baby groeihormonen via de moedermelk binnenkrijgt en dit voor de baby noodzakelijk is, kan dit voor volwassenen grote gezondheidsgevolgen hebben. Er is grotere kans op kanker en tumorvorming.

Ook voor de koe heeft een overdaad aan hormonen gevolgen voor de gezondheid. Dit is dikwijls te zien aan de etter die er bij het melken uitgescheiden wordt. Ook de kans op vele ontstekingen, zorgen ervoor dat ze voortdurend aan de antibiotica zit. Ook verkeerde voeding leidt tot gezondheidsproblemen van de koe. Om zoveel mogelijk melk te produceren wordt haar vaak soyameel voorgezet, waardoor ze nog meer gezondheidsproblemen krijgt. Ook wordt het gebruik van soyamelk wel eens gelinkt aan het hoge aantal allergiepatiënten. Het beste voedsel voor koeien blijft vers gras, maar helaas ligt het belang van de huidige boer niet bij de gezondheid van de koe, maar bij de hoeveelheid melkproductie.

Is pasteurisatie gezond?

 Hoewel wij geleerd hebben dat het pasteuriseren van melk gezond is en ons mensen beschermd tegen infectieziektes, blijkt dit nogal overdreven. Vooral de huidige hygiënische manier van werken met roestvrijstalen tanks en de wijze van verpakking, zorgt dat pasteurisatie eigenlijk niet meer nodig is. Sterker nog, de meeste uitbraken van salmonella in de melk werden juist veroorzaakt door gepasteuriseerde melk. Deze salmonella was resistent geworden tegen onder andere penicilline.

Wat doet gepasteuriseerde melk?

gepasteuriseerde melkIn rauw melk zitten standaard melkzuur producerende bacteriën die tegen ziekteverwekkende organismen beschermd. Deze bacteriën zijn dus zeer zinvol, maar worden bij pasteurisatie vernietigd. Hierdoor bevat het eindproduct ook geen beschermde bacteriën meer. Dit is vooral te zien wanneer je gepasteuriseerde melk te lang laat staan. De melk zal dan bederven en niet meer drinkbaar zijn. Rauwe melk daarentegen, die deze beschermende bacteriën nog wel heeft, zal na een paar dagen zuurder worden, maar nog steeds drinkbaar.

De verhitting tijdens de pasteurisatie, zorgt er tevens voor dat de aanwezige zuren, zoals lysine en tyrosine van samenstelling veranderd en daardoor minder proteïnes en vitamines in de melk zitten. Vitamine C kan met de helft verminderen en vernietigd ook het gezonde vitamine B12, wat voor de mens juist noodzakelijk is voor gezond bloed en goed werkend zenuwstelsel. Maar nog meer noodzakelijke stoffen, zoals calcium, chloor, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zwavel worden door pasteurisatie sterk verminderd.

Enzymen zijn goed voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat alle gezonde stoffen, zoals bijvoorbeeld calcium goed door het lichaam opgenomen worden. Pasteurisatie zorgt er juist voor dat alle enzymen vernietigd worden. Wanneer melk geen enzymen meer bevat, kan de pasteurisatie als geslaagd worden beschouwd. Veel mensen drinken juist melk omdat dit voor de botten goed zou zijn. Maar wanneer door pasteurisatie de enzymen verwijderd zijn, kan calcium helemaal niet goed door het lichaam verwerkt worden en is gepasteuriseerde melk drinken tegen botontkalking zinloos. Na pasteurisatie worden er nog chemicaliën en synthetische vitamines aan de melk gevoegd, om vooral de smaak en geur van de melk op te krikken. Vooral de synthetische vitamines zijn juist voor de mens ongezond en worden aan bijvoorbeeld hartziektes gelinkt.

Aan de commercieel geproduceerde melk wordt ook nog eens 1 tot 2% afgeroomde poedermelk toegevoegd. Deze poedermelk wordt op hoge temperaturen gedroogd, waardoor proteïnes beschadigd raken en schadelijk kan zijn voor de bloedvaten. Daarnaast zal melk zonder enzymen schadelijk zijn voor het verteringskanaal. Vooral ouderen en mensen met een intolerantie voor melk zullen problemen hebben met gepasteuriseerde melk, doordat de melk niet volledig kan verteren en daardoor de verwerking van gezonde voedingsstoffen zal verhinderen, met alle gevolgen van dien.

Gezond door zuivel

 Het is bewezen dat de bevolkingsgroepen die enkel op melk en melkproducten zuivelproductenaangewezen zijn, gezond zijn. Deze bevolkingsgroepen drinken dan ook alleen onbewerkte rauwe melk en de dieren eten gezond natuurlijk gras. Rauwe melk verkrijgen in Nederland is best lastig. Dit kan enkel bij de boer zelf, maar de dieren leven vooral in de stal en eten dus geen vers gras. Het is dus goed zoeken of je een boer kunt vinden die rauwe melk verkoopt, het liefst van de klassieke Jersey en Guernsey koeien die ook op het land leven en vers gras eten

Er zijn tegenwoordig wel winkels die wel gepasteuriseerde melk verkopen maar die niet gehomogeniseerd is. Homogeniseren houdt in dat melkvet en de waterige bestandsdelen tot een homogene substantie worden gemaakt. Deze melk is geschikt om te fermenteren zodat jezelf melkproducten, zoals yoghurt, botermelk of room kunt maken. De gefermenteerde botermelk is bijvoorbeeld goed te verdragen door mensen met een melkallergie.

Het is dus aan te raden om enkel rauwe melk te drinken. Maar omdat rauwe melk bijna niet te koop is, is het aan te raden enkel fermenteerde melk en gefermenteerde melkproducten te nemen. Wanneer je kaas koop, neem dan vooral natuurlijke of rauwe kaas. Melk is en blijft een seizoensproduct. In de winter staan de koeien op stal en krijgen geen vers gras binnen. Het is dan ook aan te raden vooral melk te drinken in de lente en de zomer, wanneer de koeien weer van stal gaan.


Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Wil jij met makkelijke stapjes zetten gezonder en slanker zijn?