Op gewicht blijven na een crash dieet

Je bent eindelijk op gewicht gekomen na bijvoorbeeld het ziekenhuisdieet maar hoe voorkom je nou dat je weer aan gaat aankomen. Dit dieet is bedacht om mensen snel te laten afvallen voor een operatie.

Helaas is er geen vervolg. De meeste mensen komen ook direct weer aan na dit crash dieet. In dit artikel wil ik je een aantal tips meegeven om dit te voorkomen. Sommige liggen voor de hand maar er zijn ook een aantal misschien wel ongebruikelijke. Dit is de belangrijkste tip die ik je geven kan.

Meten is weten

Wat ik hiermee bedoel is dat je jezelf elke dag gaat meten en wegen. De reden hiervoor is dat je hierdoor inzicht krijgt waardoor en wanneer je weer aankomt. Vaak hoor je dat je dit 1 x per week te doen.

Het nadeel is dat je hierdoor niet weet waar het aan ligt als je bent aangekomen. Wanneer je jezelf elke dag meet en weegt krijg je meer inzicht wanneer en waarom je aankomt.

Meet elke dag de omvang van je buik, je taille, je heupen en je bovenbenen. Dit zijn de plekken waar het lichaamsvet zich het snelst weer gaat ophopen. Dit is alleen niet direct te zien of je op deze plekken bent aangekomen en wanneer je het ben je al te laat.

Wie schrijft die blijft

Schrijf elke dag je maten op in bijvoorbeeld een Excel bestand. Schrijf hierin ook wat je hebt gegeten. Zo kun je zien door welke voeding je aankomt en van welke je afvalt. Heb je misschien een hongeraanval gehad en heb je verkeerde dingen gegeten.

Schaam je er niet voor om dit op te schrijven. Hoe moeilijk dit ook is en hoezeer je jezelf hier voor schaamt. Door alles bij te houden krijg je inzicht in wat je wel en wat je niet kunt eten.

Bouw het aantal calorieën geleidelijk op

Doordat je een tijdje heel erg weinig calorieën hebt ingenomen is het lichaam hier gewent aangeraakt. Wanneer je bijvoorbeeld het ziekenhuisdieet hebt gevolgd, heb je minder dan 1000 calorieën binnen gekregen per dag.

Als je dan weer je normale aantal calorieën inneemt zal je lichaam het net verloren vet weer willen aanvullen. (overlevingsdrang, dit komt nog uit de oertijd, Dr. Frank heeft hier een geweldig boek over geschreven.

Het Hongerige brein.) Bouw daarom het aantal calorieën geleidelijk op. Ga bijvoorbeeld van 800 naar 1000 calorieën, hou dit een aantal dagen vol en vervolgens een aantal dagen 1200 dan 1600 en dan 2000.

Kom je in deze periode weer aan bekijk dan wat je hebt gegeten en vervang dit door iets anders en hou de calorieën gelijk. Een voorbeeld: Dag 1, Voor het ontbijt heb je 2 plakken brood met kaas gegeten.

Dag 2, 1 boterham met kaas en 1 met jam. Door te meten kom je er achter dat je bent aangekomen. Vervang dit dan het brood door bijvoorbeeld 3 gebakken of gekookte eieren. Zo kom je er achter watje wel en niet kunt eten.

Kook zelf met verse ingrediënten

Je hebt vast wel eens achter op het pak gekeken van bijvoorbeeld soep of kruidenmix voor macaroni of spaghetti. Er zijn slechts een paar dingen die je herkent als zijnde voedsel. Er zit veel te veel zout, suiker en e-nummers in.

Je weet niet wat deze e-nummers zijn laat staan hoe ze gemaakt en verwerkt zijn. De hoeveelheden die toegestaan zijn, zijn 50 a 60 jaar geleden goedgekeurd. Dus niet met de inzichten van nu of wat het doet op lange termijn.

Er is gekeken naar wat er in 1 product mag maar het zit tegenwoordig overal in. Dus de hoeveelheden die je binnen krijgt zijn enorm in vergelijking met 60 jaar terug. Wanneer jezelf de ingrediënten koopt en verwerkt in je eten weet je wat je hebt gekookt.

Ingrediënten die je lichaam herkent en word opgenomen. Het is misschien wel erg wennen om alles zelf te koken of klaar te maken maar het loont echt de moeite.

Ga het wiel niet voor de 2e keer uitvinden

Je zult anders moeten gaan eten want dit is de reden waarom je dik was geworden. Nu de kilo’s er af zijn kun je niet meer terug naar je oude eetgewoonte.

Er zijn verschillende manieren om op gewicht te blijven. Er is er niet 1 die voor iedereen geschikt is. Smaken verschillen nu eenmaal maar ook voedsel intolerantie kan een probleem zijn.

Voorbeelden:

Koolhydraat arm:

Door de koolhydraten te beperken kun je heel goed op gewicht blijven. Dit is dus niet alleen om af te vallen. Wat het probleem is bij het eten van koolhydraten zoals in suiker pasta brood fruit enz. dat je er heel snel te veel van eet.

Wat er vervolgens gebeurt is dat de suikerspiegel omhoog schiet en dit wil het lichaam niet en maakt hiervoor insuline aan. De insuline zorgt ervoor dat het teveel aan suiker wordt omgezet in vet en slaat dit vervolgens op. Dus is het aan te raden om zo niet te veel koolhydraten te nuttigen.

Dr. Frank:

In het nieuwe boek van dr. Frank “Het Hongerige Brein” leert hij je onder andere hoe je op gewicht blijft waarom je altijd zin hebt in eten.

Waarom je geen zin hebt in bewegen en liever op de bank blijft zitten. Hoe het kan dat veel mensen last hebben van emo-eten. Maar misschien wel het belangrijkste hoe je een goed plan maakt.

Paleo:

Ook wel het jager-verzamelaardieet genoemd. Deze manier van eten heeft als voordeel dat alle ingrediënten goed door het lichaam kunnen worden opgenomen en er nauwelijks voedselallergie zal ontstaan.

Het is ideaal om af te vallen, om op gewicht te blijven maar ook om meer energie te krijgen.

Doe 3 maal per week een intensieve krachttraining

Dit betekent niet dat je er na een tijdje uitziet als een bodybuilder maar het heeft een aantal voordelen. Ten eerst door zo’n training gaat je hardslag flink omhoog waardoor je spijsvertering sneller gaat werken.

Ten tweede de spieren worden groter en hoe groter de spieren hoe meer calorieën er verbrand worden zonder dat je hier iets extras voor hoeft te doen. Dit kun je thuis doen of op de sportschool.

Thuis kun je een aantal kettlebell oefeningen doen of een korte training met bijvoorbeeld opdrukken set-ups kniebuigingen. Op de sportschool kun je het beste meedoen aan groepslessen zoals funxtion of bodypump .

Het is van belang dat deze trainingen niet te lang gaan duren omdat het lichaam dan hormonen gaat aanmaken die voor vetopslag gaan zorgen. Doe vooral geen lange cardio oefeningen dit zorgt ook hoe gek het ook klinkt voor vetopslag.

Over de auteur

Peter Mulder

Door mijn zoektocht naar hoe ik gezonder kon worden en daardoor af te vallen. Ben ik er achter gekomen dan een gezond dieet heel persoonlijk is. Wat voor de één gezond is dat niet voor de ander. En dat het aan te raden is om vooral zo natuurlijk mogelijke voeding te eten. Ook wil ik mensen behoeden van insulineresistentie omdat veel mensen hier last van hebben. En dit mede oorzaak is van veel ziektes.

  • Hallo mensen,Ik heb een paar vaegrn.Mag je als ontbijt of lunch ook een weight-care shake?En hoe zit dat met alcohol, mag je een biertje of een roseetje?Ik twijfel of ik ermee zal beginnen, ben al een paar weken aan het opletten wat we eten, geen aardappels, veel groente en water drinken.Dit weekend toch een paar biertjes op.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >