11 tips om met een ‘normaal’ budget paleo te eten 

Dat paleo eten duur is, is een wijdverbreid misverstand. Paleo eten gaat over vers eten en dat eten kan afkomstig zijn van de buurtsuper, van Nederlands grootste grutter of van de lokale weekmarkt. Het kan 100% biologisch zijn in combinatie met exotisch fruit of goed vlees met de standaard appel en peer. Je kunt het dus zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt.

Keuzes maken

Zelf eet ik zo veel mogelijk biologisch en grasgevoerd natuurvlees en een enkele keer een visje dat in of dichtbij Nederland gevangen wordt. Dit is goedkoper en minder belastend voor het milieu. Ook haal ik mijn groenten, fruit en noten het liefst in de buurt. Als er geen Nederlandse producten voorhanden zijn, dan het liefst uit Europa. Mijn wekelijks boodschappenbudget is 50 euro. Om hiervan biologisch te eten is inderdaad even een uitdaging, maar ook dat lukt. Het is allemaal een kwestie van keuzes maken.


EetPuurNatuur.nl presenteert 


DOOR MAKKELIJKE STAPJES SLANKER EN GEZONDER

Vul hieronder je naam en email in. Je ontdekt welke stapjes je kunt zetten

 

Hier volgen 11 tips om met een ‘normaal’ budget paleo te eten. Het is vooral geschreven voor mensen die een gemiddeld budget hebben (rond 50 euro per week p.p.) en die het liefst zo veel mogelijk kwaliteitsvoeding willen eten.

1. Weekmenupen papier

Wat altijd helpt om binnen je budget te blijven en om impulsaankopen te vermijden, is het gebruiken van een weekmenu. Bedenk wat je de komende week gaat eten en koop alleen die ingrediënten die je daarvoor nodig hebt. Zo hoef je nooit iets weg te gooien.

2. Eet volgens de seizoenen en koop het lokaal

Als je groenten en fruit volgens het seizoen eet en je inkopen doet bij de boer of op de lokale boerenmarkt, eet je én supervers én het is een stuk goedkoper dan bij de biologische winkel of de supermarkt. Je spaart hiermee ook nog eens het milieu omdat de producten niet kilometers ver hoeven te worden vervoerd. Milieu Centraal heeft een duidelijke groente- en fruitkalender online staan om je een handje te helpen. Je hoeft dus geen duur superfood of tropische voedingsmiddelen te kopen. Gewoon groenten en fruit uit de ‘achtertuin’ voldoen prima.

3. Maak seizoensrecepten met weinig ingrediënten

Toegegeven: veel paleorecepten hebben een ellenlange ingrediëntenlijst. Onpraktisch en onnodig duur. Hier ga ik iets aan veranderen. Op deze website ga ik recepten delen met weinig ingrediënten en die ook nog eens in het seizoen zijn. Als je hieronder je naam en je e-mailadres achterlaat, krijg je van mij 7 recepten die makkelijk en snel klaar te maken zijn. 

4. Eet op zijn Nederlands: aardappelen, vlees en groenten

Maar dan zonder de aardappel. Vervang de aardappel door wat extra groenten of een groentepuree, misschien met een zelfgemaakte saus erover. In de winter kun je een lekkere stamppot met andere knolsoorten maken. Eet hierbij een klein stukje vlees of vis (of voeg het toe aan je gerecht) en je hebt een heerlijke Hollandse maaltijd.

5. Vervang eens een maaltijd door een smoothie of soepsapkuur

Je kunt hele lekkere smoothies met seizoensgroenten en -fruit maken, maar je kunt ook diepvriesgroenten en -fruit gebruiken. Ook kun je van seizoensgroenten of diepvriesgroenten een heerlijke soep maken, die supergezond en niet duur is. Trek bouillon van botten of maak zelf bouillonpasta of bouillonpoeder.

6. Vlees

Er zijn verschillende online natuurslagers waar je tegen een goede prijs grote pakketten grasgevoerd kwaliteitsvlees kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op koopeenkoe.nl, schotsehooglanders.nl of dewoestegrond.nl. Ook kun je bij de dewoestegrond.nl goed geprijsd vlees, zoals schenkel, lever, hart, nieren, gehakt en botten (voor de bouillon) kopen. Inderdaad, orgaanvlees is heel goedkoop en zeer gezond. Het idee is voor sommige mensen even wennen, maar als het goed is klaargemaakt, is het echt heel lekker. Een hele biologisch kip is niet duur. 

7. Vis

Vis uit de diepvries is meestal van goede kwaliteit en heeft een redelijke prijs. Maar blijf weg van panga- (ook wAfvallen met het paleo dieetel pangasius-) en tilapiafilet. Deze worden op zeer onverantwoorde wijze gekweekt. Er zijn ook enkele soorten vis zoals sardines, schar, wijting, schol en ansjovis die in het juiste seizoen heel betaalbaar zijn. Verder geldt dat een hele vis goedkoper is dan een visfilet. Voor circa 10 euro per kilo is er voldoende aanbod. Via onlineviskopen.nl kun je bekijken wat goedkope vissoorten zijn. Deze kun je vervolgens bij de visboer of op de markt kopen of meteen online bestellen natuurlijk. 

8. Eieren

Eieren zijn goedkoop en je kunt er enorm veel mee doen. Biologische eieren kun je het beste bij een boer bij jou in de buurt kopen. Je kunt heel goed in de supermarkt biologisch eieren of omega 3 eieren kopen. Je kunt natuurlijk ook kippen kopen 😉

9. Diepvries

In het diepvriesvak kun je veel goede en goedkope voeding zoals groenten, fruit, vlees en vis vinden. Omdat ze langer houdbaar zijn, uit het seizoen komen en meteen worden ingevroren zijn de prijzen lager. Je kunt natuurlijk ook zelf de seizoensproducten invriezen. Bessen bijvoorbeeld zijn gemakkelijk in te vriezen of maak een tomatensaus van de overgebleven tomaten.

10. Koop grote hoeveelhedenfoodbox

Voor een aantal voedingsmiddelen kan het voordelig zijn om in het groot in te kopen. Olijfolie in een grootverpakking is vele malen goedkoper dan olijfolie in kleine flesjes. Bewaar de grootverpakking op een koele plek en giet steeds een beetje olijfolie over in een kleiner flesje. Zo blijft je olie lang goed.

11. Gebruik alles wat je hebt

“Learn to love leftovers – Either eat them or freeze them but never waste them!”

Je hebt natuurlijk aan de hand van je weekmenu boodschappen gedaan. Toch zul je altijd wel iets overhouden. Maak hier gebruik van. Met eieren kun je een omelet, roerei of een frittata maken, vries het in of maak er een lekker sausje bij en je hebt een heerlijk tussendoortje.

Zo zie je: paleo eten hoeft helemaal niet duurder of ingewikkeld te zijn. Paleo eten is voor iedereen geschikt.


Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Wil jij met makkelijke stapjes zetten gezonder en slanker zijn?