Paleo Recepten die lekker zijn en die je gemakkelijk kunt maken

Je bent hier gekomen om er voor te zorgen dat je meer vet verliest en meer energie wilt hebben. Dit wil je bereiken met de paleo lifestyle omdat het een groot gezondheidsvoordeel biedt. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet makkelijk is om over te stappen naar de paleo lifestyle en elke dag op zoek te gaan naar lekkere Paleo Recepten.

Oude gewoontes en de verleidingen in de supermarkt maakt keuzes maken erg moeilijk. Om over te stappen op de paleo lifestyle is het eenvoudigst om dit te doen in geleidelijke stappen. Zodat de overstap niet zo groot is. In mijn gratis mini cursus leer ik je hoe je dit kunt realiseren. Hoe je stap voor stap in jouw eigen tempo overstapt naar een gezonde levensstijl. (dit hoeft niet perse paleo te zijn)

Ja ik wil makkelijk gezonder eten

Dit is waarom jij wilt overstappen op Paleo en koolhydraatarm dieet:

  • Je zal slanker en gezonder lichaam hebben
  • Jouw huid zal er mooier van worden
  • Je krijgt meer energie
  • Je bent veel minder vaak ziek

Uiteraard hebben wij ter inspiratie voor jou onze paleo recepten per maaltijd op deze site staan. Wat wij erg belangrijk vinden is dat de ingrediënten zoveel mogelijk uit de buurt komen en dat er de hoeveelheid van de ingrediënten zoveel mogelijk worden beperkt. Dit scheelt in de kosten en je hoeft niets weg te gooien.

 
1
2
3

Opzoek naar paleo recepten? Maak ze zelf

Op internet staan voldoende recepten die allemaal paleo zijn. Vaak zie je een lekker recept maar de vele ingrediënten behouden je ervan om deze te maken ook kijk je te vaak naar of ze wel gezond zijn in plaats van waar je op dat moment zin aan hebt.

Om het paleodieet vol te houden is het het makkelijkst om jouw recepten zo te maken  dat ze paleo zijn. Hou je net als ik van pannenkoeken ga dan opzoek naar paleo pannenkoeken. Deze zijn eenvoudig te maken van bijvoorbeeld amandelmeel of kokosmeel. Waar moet je op letten wanneer je jouw eigen recepten gaat maken.

Zorg voor zo min mogelijk (snelle) koolhydratenpaleo fruit

Koolhydraten zijn kort gezegd suikers en suikers. Wanneer je te veel suikers binnen krijgt zal er een piek ontstaan van suiker in je bloed. Het lichaam zal dan extra insuline aanmaken om de suiker uit het bloed te krijgen. De suikers die uit het bloed worden gehaald worden door het lichaam omgezet in vet en zal worden opgeslagen.

Het lichaam is hier erg goed in en de suikerspiegel zal snel weer dalen met als gevolg dat dat je een dip krijgt en je weer trek krijgt. Wil je meer weten over koolhydraten lees dan ons artikel 7 dingen die je moet weten over koolhydraten.

Wees niet bang voor (gezonde) vettenpaleo vet

Het is niet gek dat je bang bent voor vet. Dit komt omdat er al jaren vertelt word dat vet slecht voor je is. Het is een hele tijd geleden dat dit onderzoek is gedaan. Hierbij is geen rekening gehouden met het eten van groente en fruit.

Sinds een aantal jaar is de kijk op vet al enigszins verandert zo heb je vast al wel gehoord van goede en slechte vetten of verzadigde en onverzadigde vetten.

Omdat er al jaren geen goed onderzoek gedaan word naar de goede werking van verzadigde vetten is er een scheef beeld ontstaan in wat wel en wat niet goed is voor ons lichaam. De kleinere onderzoeken over verzadigde vetten die geven aan dat verzadigde vetten niet ongezond zijn.

Voor het bakken kun je het beste deze vetten gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kokosolie en glee. Olijfolie kun je het beste gebruiken in bijvoorbeeld salades en koude gerechten.

Dan zijn er nog de zoals ze noemen de goede vetten dit zijn de omega 3, 6 en 9 deze komen voor in vis, noten, eieren

Het is belangrijk dat je van al deze omega vetzuren zoals dat heet even veel binnen krijgt. Zorg er daarom voor dat je probeert dat je van de omega 3 de hoeveelheid verhoogt en de inname van omega 6 en 9 probeert te minderen. Ik zal binnenkort een artikel schrijven die nog wat verder ingaat op het gebruik van vetten.

Het gebruik van eiwitten!paleo met weinig ingrediënten

Net zoals vetten zijn eiwitten erg belangrijk voor je. Spieren in het menselijk lichaam zijn voornamelijk opgebouwd uit eiwitten maar ook haar en nagels zijn opgebouwd ui eiwitten. Eiwitten zitten onder andere in:

  • vlees
  • vis
  • eieren
  • reist
  • zuivel
  • peulvruchten (ook koolhydraat rijk)

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Dit is eenvoudig te berekenen: Je neemt jouw gewicht of het gewicht dat je wilt behalen en vermenigvuldig dit met 0,8 gram. Dus ben je of is jouw streefgewicht 75 kilo dan is de rekenformule: 75 x 0,8 = 60 gram eiwitten per dag. Sport je vaak dan heb je wat meer eiwitten nodig 1,6 is wel het maximale wat je nodig hebt.

Eet niet te veel eiwitten, anders zal de eiwitten die je niet nodig hebt omgezet worden in suikers hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel omhoog en je lichaam zal insuline afgeven. Dit zorgt dat je niet meer afvalt. Insuline geeft veel nadelige effecten op je lichaam als het regelmatig nodig is, om de te veel suikers uit je bloed te halen. Wil je meer weten over eiwitten lees dan ons artikel: De 7 dingen die je moet weten over eiwitten

 

Het gebruik van Melk en Zuivelmelk en zuivel

Melk – Het is niet aan te raden om regelmatig melk te drinken. Er zijn veel mensen die melk niet goed kunnen verdragen. Dit komt vooral omdat de enzym lactase in hun spijsverteringskanaal ontbreekt. De lactase zorgt er juist voor dat lactose en melkzuur worden verteerd.

Dit enzym komt bij baby’s nog voor, maar kan na het zogen soms geheel verdwijnen. Sommige mensen hebben wel het enzym om melk beter te verteren. Wil je afvallen dan is het sowieso niet aan te raden om melk te drinker er zit vrij veel (melk)suikers in. 

Binnen Paleo is zuivel een grijs gebied. Je kunt het met mate eten als je lichaam het goed kan verwerken. Dit kun je testen door een maand geen zuivel te eten en daarna wel weer in normale porties. Als je er geen last van krijgt (bijvoorbeeld maagpijn)en als je geen pukkeltjes op huid van krijgt, dan kun je het met mate eten. Wil je meer weten over het gebruik van melk en zuivel lees dan ons artikel: Is melk en zuivel gezond?

 

 

PeulvruchtenZijn peulvruchten gezond?

Veel paleo diëten wordt peulvruchten niet aangeraden om te eten. Omdat er een aantal antistoffen in zit zoals: lectinen, fytinezuur, saponinen, , proteaseremmers, raffinose oligosacchariden, cyanogenetic glycosiden, favism glycosiden en polyfenolen (tannines, isoflavonen). Veel van deze stoffen kun je er uit weken maar niet alles. Als de peulvruchten goed geweekt en op de juiste manier gekookt dan kun je ze gerust met mate eten.

Hoe goed je peulvruchten kan verteren is persoonlijk. De één kan het beter verteren dan de andere. Als je wil weten hoe jouw lichaam er mee omgaat kun je 2 weken veel peulvruchten eten en daarna twee weken niet. Observeer hoe jouw lichaam aanvoelt.

Peulvruchten hebben vaak veel koolhydraten

Er is nog een minpuntje met veel soorten peulvruchten. Ze bevatten veel koolhydraten. Als je wilt afvallen is dit niet bevorderlijk. Uit onderzoeken is gebleken dat je wel degelijk kan afvallen met peulvruchten. Wil je ze wel of niet eten is helemaal aan jouw. Wil je meer weten over peulvruchten lees dan ons artikel: Zijn peulvruchten gezond?

Granenzijn granen gezond

Granen worden in paleo recepten vermeden. Is dit terecht? Oermensen aten wel degelijk granen. Niet in de hoeveelheden die we nu eten natuurlijk. Ook was het seizoengebonden. 

Granen die in de fabriek bewerkt worden heel warm als ze gemalen worden, daar wordt het graan niet beter van. Als meel niet gelijk gebruikt wordt zal het ongezonder worden. Als je de vezel van de graan korrel af haalt dan en maalt (bloem) dan kan je lichaam het niet goed verteren. Er zitten net zoals in peulvruchten antistoffen in zoals lectines, gluten  en fytaten (fytinezuur).

Hoe je het best granen kan eten

Veel antistoffen kun je verwijderen door de granen te weken zoals er zuurdesem van te maken. Maal zelf het graan (met het vlies) met een stenen molen, of vers meel van de molen. Gebruik biologische granen.

Gluten

Veel mensen zijn overgevoelig voor gluten zonder dat zij zich hier zelf van bewust zijn. Dit kun je laten meten door middel van een bloedonderzoek. Die stelt vast of er antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Je kan veel klachten en eventueel ziekten krijgen als je overgevoelig bent voor gluten. Zonder bloedonderzoek is het lastig de klachten of ziekten te verklaren dat gluten de oorzaak hiervan zijn. Als je niet over gevoelig bent voor gluten dat kun je gewoon gluten eten.

Granen en bloedsuikerspiegel

Als je granen eet dan zal je bloedsuikerspiegel omhoog gaan, vooral bij granen zonder vezel (bloem). Als je granen gerechten maakt kun je heel goed vette voedingsmiddelen gebruikt(zoals zuurdesembrood met kaas). Dit zorgt voor dat je bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen.

Hoe hoog je bloedsuikerspiegel stijgt is per persoon verschillend daarom kun je het best meten een bloedsuikermeter. Daarna kun je voor je zelf beslissen als dat voedingsmiddel wel of niet wil eten. Wil je meer weten over granen lees dan ons artikel: Zijn granen gezond?

Ketogeen dieet om snel(ler) af te vallen

Als je wil afvallen is aan te raden om minder koolhydraten te eten. Bij een keto dieet eet je bijna helemaal geen koolhydraten daarom werkt het zo goed. Wees er wel van bewust dat je genoeg groente blijft eten. Anders zal het ongezond worden. Nu heb je een keto dieet die hier aan voldoet. Bekijk de website maar even…

Ja ik wil het keto dieet bekijken

Als je op gewicht bent stap dan weer over naar het paleo dieet. Dan heb je meer keuze wat je kunt gaan eten. Zorg wel dat je bloedsuiker niet omhoog schiet. Ja dit kan ook gebeuren met het paleo dieet. Meten is weten! 

Heb je nog een vraag of opmerking stel die gerust hieronder!

Deel Het Op
Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

​Wil je gezonder eten op makkelijke manier

In 5 stapjes gezonder en slanker en gezonder eboek